vrijdag 12 september 2014

Een coole prefab tuinkelder


Zomerse verkoeling in de tuinkelder

Onze tuinkelder kan altijd rekenen op heel wat goedkeurende blikken van bezoekers. Als een beter en mooier alternatief voor een tuinhuisje spreekt deze prefabkelder bijzonder aan. In onze zoektocht naar energieloze koelte, lieten we ons inspireren door de vroegere ijskelder. Uiteraard erkennen we in de ijskelder van weleer onze meerdere, gewoon geniaal deze energieloze koelte uit vervlogen tijden. Misschien is het een goed idee om deze transitiekoelkast opnieuw van onder het welvaartsstof te halen. Met het belabberde energiebeleid in het achterhoofd kan de luxe van duurzame koelte een zegen zijn. 

Een cool prefab ideetje

Een prefabkelder is een mooi kubusding. Te mooi zelfs om zomaar te verstoppen onder de woning. Het omwoelen van de bodem onder de woning betekent extra kosten en stabiliteitsproblemen voor de omringende muren. Om grondverzakkingen te voorkomen dienen de funderingen rondom de omwoelde aarde extra gewapend en verstevigd te worden. Maar dan begint het pas. Hele vrachten huisvoorraad dienen dagelijks trap op- en afgezeuld te worden. Op dit dagelijkse huisritueel komt al vlug sleet met het alom bekende resultaat als gevolg: het trapgat staat vol omdat men past voor een afdaling naar de privé catacomben. Familiale ergernis alom. Het kan nochtans prettiger, creatiever en speelser: we plaatsen de prefabkelder gewoon in de tuin. Kies daarbij een inplanting waarvan de afstand tot de keukendeur en de groentetuin op elkaar afgestemd zijn. De kelder wordt voor één derde ingegraven. Een fundering is hier niet nodig. Een drainagebuis er rond voorziet in de afwatering. De mogelijkheid tot waterevacuatie bepaalt de maximum ingraafdiepte. De deuropening, speciaal aangevraagd langs de zijkant, zit verscholen achter een twee meter lange gemetste tunnel, gericht op het noordoosten. Deze tunnel houdt de deur droog en in de schaduw. We kiezen voor een volle afdekplaat. Vlak voor de deur met instapdrempel is een goot voorzien die het overtollig water afleidt naar de drainage/afwatering. Een verluchtingsrooster in de deur en een ventilatieschouw verzorgen de luchtverversing. De betonfabrikant voorziet in een ventilatiebuisaansluiting. Voor de vochtregulatie in de kelder is het wenselijk een wand vol te stapelen met silicaatstenen. De betonnen wanden kunnen immers het overtollig vocht niet accumuleren. Het metselen van stapelrekken in rustieke gevelstenen is eventueel een andere elegante oplossing.
De buitenafwerking

Het betonnen huisje wordt ingegraven. Het lijkt wel een reuze molshoop. Vooraf werd een stevig kunststofzeil als extra afdichting over de kelder aangebracht. Aan jou om er wat fijns van te maken: een kruidenspiraaltuin, een speelheuvel, een keuvelheuvel, een kleurrijke bloemenheuvel of een uitkijkpost. Geef uw creativiteit de vrije loop. Deze groene glooiing schept heel wat mogelijkheden om de rest van de tuin in functie van deze reliëfwijziging te ontwerpen. Je krijgt hier de kans om de saaie grijze middelmaat van een eentonig steriel minivoetbalveldje te overstijgen.

De zonnefrigo

Het prefab betonnen huisje van ongeveer 10 ton wordt geleverd en geplaatst voor een 2.750 euro. Daarvoor krijg je een waterdichte kant-en-klaar-ruimte van 2,7 x 2,2 x 1,9 meter hoogte (binnenafmetingen). Natte seizoenen leren ons dat waterdichte kelders geen overbodige luxe zijn. De binnentemperatuur is er uiteraard niet zo constant als in een kelder onder de woning. Deze varieert van +4 °C in de winter tot +16 °C in volle zomer, naargelang de afwerking en de dikte van de aardlaag. Voor de te bewaren producten is dit meer dan aanvaardbaar. De constructie is hoe dan ook vorst- en oververhittingsvrij, wat niet van een tuinhuis kan gezegd worden. Voor de verlichting kan geopteerd worden voor een klein pv-paneeltje met bijhorende accu. Een deurcontact schakelt automatisch de lamp aan bij het binnentreden van de koele ruimte.

Nadelen

Voor personen die leiden aan het ‘ja, maar’ syndroom kan het gebeuren dat het even naar buiten moeten stappen voor het halen van een streekbiertje of een fles wijn een obstakel vormen. De ‘ja, en’ positieve geesten zullen opmerken dat je drank, fruit en groenten met de kruiwagen tot bij de kelder kan brengen en dat dit een luxe van jewelste is. Leven als zonnekluizenaar in een prefabgrot behoort ook tot de ‘ja, en’ mogelijkheden en je beschikt bij nacht en ontij over een prima “survival cellar”. Je weet maar nooit!

Het volledige geïllustreerd pdf-artikel omtrent de coole tuinkelder word je opgestuurd door een mailtje naar willy.zon@skynet.be te sturen of je naam en e-mailadres als reactie op dit artikel in te vullen. Dit artikel verscheen eerder in het tijdschrift De koevoet/nummer-168

Geen opmerkingen:

Een reactie posten