donderdag 29 december 2016

Houtkachels en fijnstof: hoe zit dat?


De discussie sleept al jaren aan en kende de voorbije herfst weer een stevige opstoot: hout verbranden brengt te veel fijnstof in de lucht en moet aan banden worden gelegd. Open haarden en houtkachels worden als boosdoeners gebrandmerkt. Als fervente houtstoker in een Finoven (Finse tegelkachel) voel ik mij solidair met alle bezitters, verdelers en producenten van schone houtkachels en aangesproken om de ongenuanceerde berichtgeving te counteren. Voor alle duidelijkheid: de grote meerderheid van de houtkachels die nu in gebruik zijn, vormen wel degelijk een probleem. Ze halen weinig rendement en stoten teveel fijnstof uit. Dat de overheid daar iets aan wil doen, is volkomen begrijpelijk. Maar ze dreigt hiermee het kind met het badwater weg te gooien. De betere hout- en pelletkachels die nu op de markt zijn, koppelen immers een hoog rendement aan een lage uitstoot van schadelijke stoffen. In plaats van alle houtkachels op een giftige hoop te gooien, zou de overheid beter, net zoals in onze buurlanden, de nieuwste generatie hout- en pelletkachels promoten.


De knotwilgen in mijn tuin beschouw ik als een kostbaar geschenk van moeder natuur. Deze zonne-accu wordt zorgvuldig geknot, gekliefd, gestapeld, gedroogd en in de best mogelijke omstandigheden in een zelf gebouwde Finoven verbrand. Een kortere energieketen van duurzame, hernieuwbare groene warmte is nauwelijks te bedenken. Van oudsher oefent vuur een magische aantrekkingskracht uit op de mens. Wie houdt er niet van een vuurtje stoken en wie droomt niet graag weg bij een knetterend kampvuur? Het is mijn overtuiging dat verwarmen met hout of pellets een deel van de oplossing van het klimaatprobleem is. Hout verbrandt CO2-neutraal, is lokaal te verkrijgen en hernieuwbaar. Hout is een state-of-the-art zonnebatterij. Droog hout, dat voldoende gekliefd is, is een prima brandstof. Moderne houtkachels in combinatie met onder andere thermische zonnepanelen en een steeds verfijnder en doorgedreven isolatiebeleid, bieden een antwoord op de verwarmingsbehoeften van energiezuinige, passief-, lage-energie en energieneutrale woningen.

De volledige tekst met illustraties die de voordelen van moderne hout- en pelletkachels naast de eeuwenoude kwaliteiten van massieve kachels, duchtig in de verf zet, zal in maart 2017 verschijnen in het ecologische magazine 'De Koevoet' en er zal ook een gedrukte versie beschikbaar zijn.

Willy Zon, fervente (A+) houtstoker en pyromaan met fatsoen.



1 opmerking:

  1. Heb een Spartherm Z1 mini H2O XL en ga deze uitvoeren met een OekoSolve statisch filter. Volgens mij ben ik dan een schone stoker als ik goed hout gebruik.

    BeantwoordenVerwijderen