donderdag 19 juni 2014

Bitcoin zet de banken buitenspel



Ons kapitalistisch systeem stond vijf jaar geleden oog in oog met zijn eigen vernietiging. Tot op heden zijn de beleidsmakers er goed in geslaagd de problemen voor zich uit te duwen, maar voor een echte oplossing passen ze. Dat maakt het systeem zeer kwetsbaar waardoor een ineenstorting nog altijd tot de mogelijkheden behoort. Als gevolg van de crisis verschansten de bankiers zich achter financiële alchemie. Voeg daarbij dat 80 % van de Belgen weinig tot geen financieel-economische basiskennis bezit, laat staan enige notie heeft van de schemerzones van het financieel systeem, en de weg is vrij voor een ongebreideld smossen met de zuurverdiende centen van de goedgelovigen en hun (ver)blind vertrouwen.

Denk even mee: als men je in 1997 vertelde over 'het internet', dat het wereldwijd versturen van papieren brieven, facturen en postkaarten zou vervangen door een bijna gratis systeem zonder tussenkomst van een centrale autoriteit, dan zou je dat wellicht moeilijk geloven.


Geloven in Bitcoin vandaag is als geloven in Apple in 1980. De technologie is absoluut revolutionair en jaagt het hele establishment de gordijnen in. De informatisering van de financiële wereld stelt ieder van ons paradoxaal genoeg in staat om de banken zomaar te bypassen. Bitcoin is een ongelofelijk knap staaltje van radicaal valutadesign. Niemand kan voorspellen of Bitcoin in zijn huidige vorm zal overleven, maar een ding is zeker: Bitcoin zet een heleboel mechanismes in beweging die het financieel weefsel grondig zullen veranderen. 

De P2P-community strikes back en ongelukkig wordt een mens daar nu ook niet van. Is Bitcoin een bubbel die voorbestemd is om uiteen te spatten of groeit hij uit tot een waardig alternatief voor andere munten zoals de dollar en de euro?

Het volledige geïllustreerd pdf-artikel omtrent de Bitcoin word je opgestuurd door een mailtje naar willy.zon@skynet.be te sturen of je naam en e-mailadres als reactie op dit artikel in te vullen. Dit artikel verscheen eerder in het tijdschrift De koevoet/nummer-166

Geen opmerkingen:

Een reactie posten