dinsdag 19 maart 2019

DE WARMTEPOMP: VALKUILEN & ALTERNATIEVEN

De warmtepomp is aan een charmeoffensief bezig. Moeten we ons nu massaal bekeren tot deze technologie? Dit onderwerp moet met de nodige omzichtigheid benaderd worden want de overgrote meerderheid van de woningen zijn helemaal niet geschikt om deze technologie te integreren. ‘Geen toekomst zonder warmtepompen?’ Misschien, maar het is echter nog wachten op een soliede invulling van de vele randvoorwaarden.




Het boekje ‘De warmtepomp: valkuilen & alternatieven’ hebben we met grote goesting geschreven. Kelvin & Pascal in de ronde van Carnot, een tekenverhaal over de warmtepomp, mag de spits afbijten. Ook de vloed aan letterwoorden zoals COP, SPF, SCOP, PEF… passeren de revue. We confronteren de lezer met de valkuilen en alternatieven, gekaderd in het huidig turbulent energieklimaat. Van oude vliegtuigmotoren, nooddieselgeneratoren, stroomboten, gedateerde nucleaire centrales en afschakelplannen… of het weinig opbeurende relaas van de winter 2018-2019. Kunnen beschikken over betaalbare elektriciteit en een stabiel, modern uitgebouwd elektriciteitsnet, is wellicht nog ‘wishful thinking’. Zijn batterijen als opslagsystemen dan geen valabel alternatief of misschien toch beter maar opteren voor een ‘Power2Gas-proces’? Wat leren we van off-grid woningen, passiefhuizen en tiny houses? Dat en nog veel meer lees je in deze publicatie.



Het minste wat je kan zeggen is dat de materie leeft op de diverse discussiefora, websites, nieuwsberichten, blogs, etc. Als voorbereiding op ons eigen verhaal, hebben we met bijzondere interesse kennis genomen van de vele (half)waarheden en de aardig opgeklopte warmtepompverhalen. Meestal gaat het hier om bedrijfsinformatie. Een vleugje overdrijving is dan nooit ver zoek. Het is zeker niet onze opzet om in dit boekje basisinformatie die overvloedig digitaal beschikbaar is te kopiëren. We plaatsen de warmtepomp in een bredere energiecontext en gaan op zoek naar de valkuilen en alternatieven. Tijd om te landen in de echte warmtepomp wereld.


Het digitaal ‘flip book’ geeft je een inkijk in ons nieuw boekje
‘DE WARMTEPOMP: VALKUILEN & ALTERNATIEVEN. 15 van de 84 Blz.
Titel op YouTube: DE WARMTEPOMP: VALKUILEN & ALTERNATIEVEN (FlipBook 15/84). De YouTube link: https://youtu.be/J79Zj_TAJxs

INHOUD: een vleugje huis, tuin en keuken fysica, een warmtepomp tekenverhaal, valkuilen en alternatieven, de energietransitie op drift, off-grid woningen, passiefhuizen en tiny houses wijzen de weg.
Het boekje telt 84 blz. en kost 9,50 Euro. Je betaalt 9,50 voor het boekje + 3,50 Euro (BE) of 9,00 Euro (NL) verzendkosten. 
Alle info: http://www.zonnearc.be/de-warmtepomp/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten