maandag 2 december 2019

Duurzaam barbecueën, het kan en is hipper dan ooit.

Tiny off-grid ©/ Deel-1: Duurzaam barbecueën 

Tiny off-grid of small is beautiful, gerestyled in een nieuwe, kleinschalige zelfredzaamheid, wil mensen laten proeven van meer doen met minder met een positieve ontspulling vibe. Het is niet het grote off-grid verhaal waar de woning volledig losgekoppeld wordt van een of andere openbare nutsvoorziening, maar de vele light versies van off-grid die we stap voor stap leren kennen om los te komen van gebetonneerde structuren en consumptiepatronen. Tiny off-grid lonkt ook naar de tiny house bewoners, zoekend naar een compactere en zelfredzame invulling van hun woonark.
 

Over vleesconsumptie

Wat kunnen wij doen om het regenwoud te helpen? Door minder vlees te eten zal de vraag naar vlees dalen en tevens de vraag naar soja die gebruikt wordt om dieren te voederen. Daardoor is er minder ruimte nodig voor graasweiden waardoor ook de prikkel om het Amazonewoud af te branden afneemt. Minder vlees eten is trouwens niet alleen goed voor het Amazonegebied, maar voor het klimaat in het algemeen en voor onze gezondheid. En zo belanden we naadloos bij onze nationale hobby: de barbecue aansteken bij de minste zonnestraal.
Alle vormen van klassiek barbecueën zorgen voor ongezonde rook omdat vleessappen en vet verbranden. Kankerverwekkende stoffen in barbecuerook blijken niet alleen via inademing, maar ook via de huid ons lichaam binnen te dringen. Dat stellen onderzoekers van de Jihan University in China in het tijdschrift Environmental Science & Technology. Volgens de toxicologen is het vooral belangrijk kinderen tot twee jaar weg te houden bij de barbecue. In de rook die van de barbecue komt, zitten de kankerverwekkende polycyclische aromatische koolwaterstoffen, ofwel PAK’s. Deze stoffen bevinden zich ook in sigarettenrook. Nee, het is geen fraai verhaal.



Over houtskool In Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen is houtskool warmte- en energiebron nummer één. Het wordt al sinds mensenheugenis gemaakt door hout onder zuurstofarme condities te verhitten. Omdat er weinig zuurstof bij het hout kan, verbrandt het niet maar ‘carboniseert’ het: het verkoolt, maar behoudt zijn energetische waarde. Dat zorgt ervoor dat het mooi, lang en constant blijft gloeien, ideaal voor de barbecue dus.


Maar er is meer aan de hand. Traditioneel gebeurde het houtskoolbranden in een meierij. Men graaft een kuil in de grond waarin het hout zo compact mogelijk wordt gestapeld. De kuil wordt afgedekt met aarde en graszoden en heeft strategisch geplaatste luchtgaten. Daarna wordt er een vuur in de kuil aangestoken dat dagenlang aan de gang wordt gehouden. De zuurstoftoevoer kan rudimentair geregeld worden, maar dat volstaat eigenlijk totaal niet. Per ton hout blijft er een schamele 80 kilo houtskool over. Zo'n smeulende hoop rookt hevig. Dat zorgt voor veel luchtvervuiling: rook en fijnstof, giftige PAK’s en andere schadelijke stoffen. De kuil wordt na weken opengemaakt en de houtskool kan geoogst worden.

Onze houtskool voor de barbecue komt vooral uit landen als Congo, Nigeria, Brazilië en Oekraïne. Deze houtskool wordt vaak uit illegale houtkap en onder slechte arbeidsomstandigheden gewonnen. Voor houtskoolwinning worden er jaarlijks, vaak illegaal, voetbalvelden oerbos omgehakt: https://wwf.be/nl/nieuws/vanwaar-komt-de-houtskool-die-wij-op-onze-barbecue-leggen-wwf-zocht-het-uit/
TROPISCH WOUD OP ONZE BARBECUE, een WWF marktstudie over houtskool
Auteur: Béatrice Wedeux (© Tekst 2018 WWF-België)

Over veggieburgers van La vie est belle

 
Als jong koppel verplegers vertrokken Stefaan Deraeve en Katrien Steeman in de vroege jaren tachtig naar Rwanda. Ze keerden terug met het recept voor hun veggieburgerbedrijf La vie est belle. Ze waren tot dan allebei traditionele eters die in een streek terecht kwamen waar geen vlees en nauwelijks groenten te vinden waren. Al vlug beslisten ze om zelf biologisch te tuinieren. Als verplegers wisten ze natuurlijk al het een en ander van gezonde voeding. “We combineerden allerlei groenten, zaden en peulvruchten en werden vegetariër uit noodzaak”, zegt Stefaan. Ze leerden creatief nadenken over voeding en kookten met beperkte middelen. Terug in België perfectioneerde Katrien haar recepten voor vegetarische bioburgers. Haar kookkunsten legden de basis voor wat later zou uitgroeien tot het bedrijf La vie est belle in Oostkamp. Hun producten zijn dikwijls duurder dan de industriële slaatjes en burgers van de grote fabrikanten buiten de bio-sector. "De alerte consument is bereid om meer te betalen", zegt Stefaan. "Mensen zijn gevoelig voor labels als bio en fairtrade. Daar ligt volgens mij de toekomst en niet in de industriële manier van voedsel produceren. La vie est belle: www.lavieestbelle.be

Veggieburgers smaken beter op een pellet grill

In een pellet grill worden de pellets vergast in een afgesloten verbrandingskamer met een prachtige vlam. Deze vlam is omsloten door glas. Het is een grill die vet uit het vuur houdt, verschillende temperatuurzones biedt en gemakkelijk te reinigen is. De pellet grill is bijzonder eenvoudig in gebruik en maakt komaf met de gebreken van de ouderwetse barbecue. Vuurkorven, open haarden en barbecuestellen zijn de grootste veroorzakers van luchtvervuiling door slechte houtverbranding. In tegenstelling tot een rokende houtskoolbarbecue of een soms sfeerloos gastoestel, laat deze grill zijn gebruikers genieten van de aroma’s van een open vuur en de nodige sfeer. Deze meesterlijke grill is het toppunt van Duitse engineering én valt op door zijn knap design.
 Het autonome toestel werkt op biomassa (het verbruik is ongeveer 3 kilo pellets per branduur) en kan dankzij de vele accessoires de fijnste gerechten bereiden: zowel barbecueën, pizza maken, groentjes wokken of voor wie nog in de afkickfase zit, vlees aan het spit bereiden. Pellets zijn als hernieuwbare brandstof goedkoper en milieuvriendelijker. Ze zijn ook veiliger en makkelijker te stockeren dan zware, logge gasflessen. And last but not least: de pellet grill is ook inzetbaar als sfeerlicht of noodverlichting. Men kookt ermee met de snelheid van een gasfornuis, de smaak van een houtskoolvuur door de zijdelingse vlaminjectie en een rookloze verbranding zoals een elektrisch vuur. Hij geeft geen rook- of reukhinder af naar de buren, buurman-proof dus. Deze grill is voor mensen die plezier beleven aan perfecte techniek, lekker eten, back to basics en tiny off-grid. Duurzaam en bewust leven is hipper dan ooit. Smakelijk!
De Haussler Pellet veggie barbecue: https://youtu.be/0nDy8fpQoas
Pellet grill: https://www.stroomop.be/nl/koken/pelletgrill-bbq/ 


Het volledige artikel is verschenen in het ecologisch magazine ‘De Koevoet’ nr.189/ december 2019: https://www.dialoog.be/tijdschrift/ecologisch-magazine-de-koevoet/

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten