dinsdag 29 april 2014

Back to basics in de Ardeche

Hallo zonneblogger,

Ik ging onlangs een Tisun-zonneboiler plaatsen bij vrienden in de Ardeche. Het gezin (2 volwassenen en 3 kinderen) leeft, op 2 km van de bewoonde wereld, in hoge mate autonoom. Ze beschikken over een eigen waterput, Zonne-elektriciteit en een grote moestuin. De bevloeiing van de moestuin gebeurd door een rivierpomp rechtstreeks gevoed door een autonoom zonnepaneeltje.





In de winter komt de zon amper boven de omliggende bergen te voorschijn. Om toch voldoende warm water te kunnen produceren in de zonneboiler werd, op hun vraag, een eenvoudige thermo-syphon naverwarming met open expantievat bedacht die ze op hun hout gestookte cuisinière (een kookfornuis op hout) konden zetten. De 200L boiler staat pal boven de cuisinière op het eerste verdiep. Deze zonne-duo-boiler heeft 2 warmtewisselaars waarvan de bovenste verbonden is met een soort waterdoos, door de bewoners met de naam “fopmoor” bedacht, die op de “cuisinière” staat. Naargelang de waterdoos geschoven wordt op een warmere of koudere plaats op de cuisinière of naargelang er harder of zachter gestookt word resulteert dit in een hogere of lagere boilertemperatuur. Het warme water stijgt door middel van de thermo-syphon werking naar de net daarboven geplaatste zonne-boiler op het eerste verdiep. Aangezien de waterdoos nogal krap gedimensioneerd is gaat de opwarming langzaam maar dat speelt geen rol want de cuisinière wordt vanaf oktober tot maart dag en nacht warm gehouden. Het circuit heeft een open expansievat, een simpele overdruk-kookbeveiliging, bestaande uit een chassebak van ’t wc.

Zonnegroetjes vanwege Xaveer

2 opmerkingen:

  1. Heel erg interessant.

    Kan ik ergens gedetailleerde info hierover vinden ?
    Het open expansievat bijvoorbeeld: moet dat niet minstens 8% van het volume van het sanitaire watervolume zijn ? En kan zo'n chassebak wel tegen hoge watertemperaturen ? En waar wordt de -eventuele- stoom naar weggeventileerd ?
    En is er een mogelijkheid om het warmteverlies van het open expansievat te beperken ?
    Mvg,
    Gandalf
    Ecologieforum.eu



    BeantwoordenVerwijderen