donderdag 13 oktober 2022

20 Energietips van de Zonne-arc/ Deel-5: HR++ beglazing maakt een wereld van verschil.

Adieu aan de oude dubbele beglazing...

Vooraleer we de investering van PV-Zonnepanelen en een 'Home Battery' overwegen, is het veel efficiënter en goedkoper om eerst bij de grote glasoppervlaktes de oude dubbele beglazing te vervangen door HR++ beglazing.
De gemiddelde levensduur van dubbelglas is ongeveer 20 jaar. Naar mate uw ruit ouder wordt, is de kans op lekkage groter. De leeftijd van uw dubbel glas is te herkennen aan de code binnenin de spouw (spacer). Hierin staat de productiedatum vermeld. Zo weet u hoe lang uw ruit al in uw kozijn zit. Is uw ruit al erg oud (20 jaar of ouder) dan is de kans erg groot dat u nog oud dubbel glas heeft.

 

HR++ beglazing is een heel goede keuze maar wat met de oude intacte houten ramen? Kunnen we die hergebruiken? Ja en Nee. Ja, indien het vaste ramen betreft. Iets ingewikkelder wordt het bij schuiframen, kiepramen, draairaam, draai-kiepraam... Over het algemeen scoren PVC en houten ramen het best. Moderne raamkozijnen hebben een dubbele winddichte rubberafdichting en zelfs een thermische onderbreking. Raamkozijnen krijgen een Uw-waarde mee die gaat van 0,45 (voor zeer hoog isolerende glas Met een Ug-waarde van 0.52 W/m2K) tot 1,4 W/m2K. 


Reageren kan op de Facebook pagina van de Zonne-arc of van Willy Zon

Geen opmerkingen:

Een reactie posten