zaterdag 15 oktober 2022

20 Energietips van de Zonne-arc/ Deel-7: Energiezuinige toestellen in de woning

De gulzige koelkast en (diep)vriezer moeten er uit.
Een 2de hands koelkast/(diep)vriezer: een giftig geschenk! De echte prijs van een huishoudtoestel is: de aankoopprijs + 10 jaar energieverbruik.
Kies eerder voor een laag jaarlijks energieverbruik dan voor een label. (A: 380 liter koelkast: 100 kWh/j. = Cool). Een tafelmodel C: van 120 liter: 85 kWh/j = Cool. Een inbouw of onderbouw koelkast/diepvries zijn altijd minder energiezuinig dan vrijstaande (stand-alone) toestellen. Een gemiddelde Amerikaanse koelkast heeft energieklasse E of F en verbruikt ongeveer 350 kWh per jaar.

Al eens nagedacht hoeveel je breedbeeld tv verbruikt?
Let op! Breedbeeld tv-toestellen van meer dan 10 jaar zijn echte energie slokkoppen. Heb je nog een oudere plasma tv? Een plasma-scherm verbruikt over het algemeen heel wat meer stroom dan een LCD-scherm van hetzelfde formaat.


De pomp van de vloerverwarming: Een grote sluipverbruiker?

Een vloerverwarmingspomp (65 Watt) gebruikt elektriciteit om het CV-water door de leidingen in de vloer rond te pompen. Een 10-tal jaren terug installeerde men nog circulatiepompen met een vast vermogen. Deze pompen verbruiken heel wat stroom omdat ze 24 uur per dag het water rondpompen, zelfs in de zomer! Een moderne vloerverwarmingspomp met een variabel vermogen en met een aan/uitschakelaar voorkomt dat er onnodig water door de vloer rondgepompt wordt maar zorgt ervoor dat de pomp niet vastloopt tijdens de zomer door ze tijdens de zomer dagelijks een 5-tal minuutjes te activeren. Ook een vijverpomp (150 à 200 Watt) is een grootverbruiker (1000 à 1500 kWh/j.).
Verouderde cv-pompen draaien 24u./365d.(?) en zijn meestal voorzien van een drietal manueel instelbare standen. Hoe hoger de stand, hoe meer energie de pomp verbruikt. Moderne circulatiepompen zijn uitgerust met een geïntegreerde frequentieregelaar die de snelheid van de pomp automatisch aanpast aan de behoefte. Dat zorgt voor een energiebesparing tot maar liefst 65%.


 Reageren kan op de Facebook pagina van de Zonne-arc of van Willy Zon 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten