dinsdag 25 oktober 2022

20 Energietips van de Zonne-arc/ Deel-9: Help, het capaciteitstarief komt er aan.

Hou je stroompieken in toom want het capaciteitstarief komt er aan. Grote elektrische verbruikstoestellen wachten voortaan netjes een na een hun beurt af om aan de bak te komen. Nog beter is het om grote elektriciteitsverbruikers van het elektriciteitsnet te halen. Maar hoe kan dat?

Ken je deze 'home battery' al? Een butaanfles als 'home battery'.
Koken op een butaanfles is altijd een beetje kamperen (campingaz).
 

Een oventje op pellets...
Deze nieuwe pelletkachel is aangevuld met een bakcompartiment. Dit multitalent combineert comfortabel verwarmen met pellets en ontspannen bakken op het hoogste niveau. Deze combi pelletkachel is stil, milieuvriendelijk, onderhoudsarm, efficiënt en gemakkelijk te gebruiken. De temperatuur van het verlichte bakcompartiment regel je via een touchscreen tussen 130 tot 340 graden, zodat je het bakken precies volgens het recept kunt instellen. Met een bakplaat en grillrooster heeft deze pelletkachel alle kenmerken van een moderne oven. Niet alleen zijn de vlammen altijd zichtbaar door het venster, je hebt ook steeds zicht op de bakprocessen. De bak- en verwarmingstijden kun je ook programmeren met behulp van de volautomatische besturing.

 
Koken op pellets
Ook binnen de technologie van houtfornuizen is de tijd niet blijven stilstaan. Merken zoals Rayburn, AGA, Thornhill Range Cookers, Lohberger, Esse, La Nordica en Rizzoli Wood Cookers doen wellicht een belletje rinkelen. Maar we gaan even langs in het land van dolce far niente, het zoete zalige nietsdoen of de kunst van je aandacht bij het ‘nu’ te houden. 


Koken op hout staat symbool voor een andere manier van leven Een gas- of elektrisch fornuis centraal in de woning plaatsen? Liever niet. Een houtfornuis daarentegen hoort, mede door zijn prettige stralingswarmte, thuis in het hart van de woning. Koken op een houtfornuis, de analoge keuken of cuisinìere à bois heeft iets nostalgisch. Het heeft iets van slow cooking, comfort, karakter en gezelligheid. Voor hobbykoks is een houtfornuis het summum. Het eten wordt beter gaar en smaakt lekkerder. Je kunt erop koken, bakken, stomen, warmhouden, opwarmen, roosteren en ontdooien. Tijdens het koken ben je voortdurend met pannen aan het schuiven. Knoppen komen er niet aan te pas. Je kookt vooral op gevoel. Kooktijden en temperatuur steken niet zo nauw. Het eten verliest minder vocht en droogt minder snel uit. Recht boven het vuur breng je iets aan de kook en vervolgens kan je de pan naar achter zetten om verder te pruttelen. Daar staat ook altijd een theepot met een warme kop thee. In het fornuis zit een voorraad warm water voor de afwas. Na wat oefenen ontwikkel je een goed gevoel waardoor je de hoeveelheid hout en luchttoevoer om de gewenste temperatuur te bereiken kan inschatten. In de oven kun je, met de klep open, vruchten zoals appels en tomaten drogen. In de dichte oven kan je kastanjes poffen. Naast het fornuis is een plek om deeg te laten rijzen. Paneermeel maak je gemakkelijk zelf door oud brood in de warmhoudoven te drogen. Is het brood droog, verkruimel het dan met een deegroller.
 
Reageren kan op de Facebook pagina van de Zonne-arc of van Willy Zon

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten