vrijdag 23 mei 2014

Een kabelstripper



Grondstoffen worden steeds schaarser. Recycleren is bijgevolg meer dan aangewezen. Elektriciens beschikken over heel veel resten van kabels en draden. Vroeger werd de isolatiemantel er gewoon afgebrand. Dat leverde mooi schoon koper op. De zeer ongezonde zwarte rook moest je er dan maar bijnemen.

In Mariënstede vzw kregen ze de vraag van een plaatselijke elektricien of het haalbaar was een recyclage stripatelier op te starten. In Mariënstede hadden ze reeds jaren ervaring met een kurkatelier waar wijnkurken vermalen worden tot kurkgranulaat om wanden te isoleren.

Het prijsverschil tussen ongepelde koperdraad (elektriciteitskabel) en gepelde koperdraad is ongeveer €4,50 per kilo. Gestript koper is dus veel meer waard. De elektricien was bereid de helft van de meerwaarde af te staan, een win-win operatie dus. Waarom het kostbaar koper spotgoedkoop verkopen als het ook relatief gemakkelijk geplet kan worden? Je kan de koperdraad met een striptang pellen, maar dit is een lastige en tijdrovende bezigheid die niet binnen de motorische mogelijkheden van de atelierdeelnemers lag. Er bestaan ook dure stripmachines die het pletten bijna automatisch voor je doen. De professionals draaien de kabels tussen twee walsen door: het koper wordt geplet en snijdt zijwaarts door de isolatie: deze valt als een banaanschil van de aders af. Een kleine wals zelf maken zonder hulp van ervaren constructeurs leek niet aangewezen.
Het linkse gedeelte ontdoet de kabel van zijn buitenmantel. Het rechtse gedeelte is de pletwals.
Mariënstede vzw stuurde haar dochter Hilde.Zon op pad. Ze had een topontmoeting met twee ervaren metaalconstructeurs uit Poperinge die het idee bijzonder genegen waren. Eddy B en Luc H sloegen de handen in elkaar en toverden in korte tijd een prototype tevoorschijn. Mariënstede kon deze machine gratis gebruiken en uittesten.

Wordt vervolgd…  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten