zaterdag 17 mei 2014

Solar powered terracotta cooler

Voor verdamping is warmte nodig. Verdampen is dus warmte onttrekken. De oude Egyptenaren (2500 B.C.) maakten reeds dankbaar gebruik van deze fysische wetmatigheid om levensmiddelen koel te bewaren.
Het filmpje toont de eenvoud van een low-tech waterkoeler geïnspireerd op de Afrikaanse “zeer” pot, ook wel bekend als een ‘pot-in-pot fridge’. Twee terracotta potten zijn in elkaar geplaatst met tussen beide wanden een laag nat zand. Het aardewerk absorbeert het water en gaat 'zweten'. Door deze verdamping koelt het water in de binnenste kruik. Het koelproces is sterk afhankelijk van de relatieve vochtigheid van de lucht en de zonne-inval. Koelen zonder stopcontact, een groen en duurzaam alternatief!
Een natuurlijk koelende wijnkoeler is gemaakt van zwarte terra cotta. Om- tijdens het zomers outdoor tafelen- wijn op een perfecte temperatuur te houden hou je de koeler onder de koude kraan zodat de poreuze terracotta-wand verzadigd raakt met water. De verdamping langs de buitenkant houdt de binnenkant perfect koel. De bodem is geglazuurd waardoor de tafel beschermd blijft tegen vochtplekken.
Foto: gidovanimschoot
Bastiaan Hemmes maakte een variatie op dit thema. Hij ontwierp een stijlvol alternatief voor de kunststof waterkoelers op kantoren en wachtruimtes. Zijn Evaporation cooler kan ook nog eens eenvoudig zelf worden bijgevuld met kraantjeswater.


Emily Cummins, a 23-year old girl from the UK, has been named an Oslo Business for Peace Honoree for inventing a solar powered refrigerator – basically a device that uses water evaporation to extract heat (just like your skin gets colder when your sweat evaporates off). 

1 opmerking:

  1. Beste Willy, proficiat met je blog.
    Kijk eens goed waarop de Terra Cotta pot staat. Dit kunstwerkje in katoen werd met engelengeduld gehaakt door een dierbaar iemand ...
    Hartelijke groeten,
    Régine

    BeantwoordenVerwijderen