vrijdag 9 mei 2014

Een zonnedroger

Beste Zonnebricoleur,

Al een tijdje waren we op zoek naar een manier om ons kleinfruit en kruiden te bewaren. Drogen met de zon leek al snel de meest ecologische oplossing. In 2011 verscheen een artikel in het tijdschrift Seizoenen van Velt. We waren meteen laaiend enthousiast om dit uit te proberen, maar het ontbrak ons aan de nodige tijd. Op vraag van ons plaatselijk Velt-bestuur en met een bio-beurs in het vooruitzicht was het in 2014 zo ver. We waren meteen verk(n)ocht... Het werkt super! Het basis idee van de zonnedroger heb ik gehaald bij de droger van “de 12 ambachten”. Dit beproefde concept werd her en der nog wat verfijnd.

De opbouw en werking:

De droger bestaat uit drie delen, de voorverwarming, de droogkamer en de zonneventilator. We overlopen ze eventjes één voor één.



1: De voorverwarming 

Dit gedeelte zorgt ervoor dat de aangezogen lucht op temperatuur gebracht wordt. Afhankelijk van de zon kan dit oplopen tot een 60 à 70°. Hiervoor maken we gebruik van een zwart gelakte plaat waarvoor we een glas- of plexi plaat monteren met een tussenafstand van een 5 tal cm. De lucht die

onderaan tussen de 2 platen binnenkomt wordt opgewarmd en stijgt tot het de droogkamer bereikt. De helling van de voorverwarming is afhankelijk van de regio waar de droger geplaatst wordt. In onze regio is dat een 30 à 35°.


2: De droogkamer

Eens de lucht is verwarmd komt ze bovenaan de droogkamer binnen. Het fruit wordt op verschillende niveau’s geplaatst. Hoe hoger het vochtgehalte hoe hoger we het plaatsen. Onderaan de droogkamer bevindt zich de zonneventilator.

3: De zonneventilator

De zonneventilator is eigenlijk niet meer dan een zwarte afvoerbuis (zonneschoorsteen) die we plaatsen in een plexy omkasting (serre). Het serre-effect zorgt ervoor dat de lucht in de schoorsteen opwarmt en opstijgt. Hierdoor ontstaat een onderdruk en wordt de koelere lucht uit de droogkamer aangezogen. Zo verkrijgen we circulatie in de droogkast. Let er wel op dat de zwarte buis kan uitzetten in de plexy koker.

Ondertussen ben ik bezig om door middel van een stappenmotor de zon te volgen. Deze suntracker (zonnevolger) resulteert in een beter droogrendement. Tot op heden verplaatsen we manueel (ieder uur) de droger in de richting van de zon.



Zongedroogde groe(n)ten,

Kris & Eva, huizeboskante

6 opmerkingen:

  1. ik ben wel geïnteresserd in die PDF en ook waar je aan een plexi ronde buis geraakt ? groentegroeten, xaveer

    BeantwoordenVerwijderen
  2. probleem, als er volop fruit is , is er meestal maar weinig zon meer

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Terechte opmerking. Wellicht eerder geschikt voor het drogen van kruiden.

      Verwijderen
  3. Ik ben ook wel geïnterseerd in een pdf ,als dat er nog is😉

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Merci voor je reactie: Stel je vraag even aan Info@huizeboskante.be. Zie ook https://www.huizeboskante.be/
      Zonnegroet
      www.152035.be

      Verwijderen
  4. Mooi ontwerp. Zou ik de tekening mogen ontvangen. Met vriendelijkegroeten, Bard

    BeantwoordenVerwijderen