zondag 4 mei 2014

Zweeds dubbel glas, een mysterie?

Beste Bricoleur, 

Hierbij warmte informatie uit het 'echte' hoge Noorden.

Het betreft een berichtje van onze zoon Tamme uit Zweden. Tamme leeft ergens halverwege in Zweden, en heeft daar een eigen woning daterend van begin 1900. De meer dan 100 jaar oude ramen met beglazing - van 2 maal 2 mm, met een luchtspouw van 80 mm - zitten nog steeds in de woning. Omdat aan het huis toch hier en daar herstelwerkzaamheden nodig zijn, kwam ook het vervangen van de oude ramen ter sprake, … tot deze temperatuurmeting tevoorschijn kwam.

Bij het doormeten op de nacht van 6 op 7 maart 2013, kwam een temperatuurverschil van 40°C (!!!!) tevoorschijn. Buiten min 19,3°C (!) en binnen, tegen het raam plus 20,8 graden. De bewering dat 2 X enkele beglazing, met een overbemeten luchtspouw een minder goed isolerende werking geeft, wordt hier volledig onderuit gehaald. Hier kan een moderne beglazing - ook gezien de investering- wellicht niet tegenop! Bovendien werd de afgelopen jaren geen condensatie vastgesteld tussen de twee glasplaten. Op de bodem van de spouw werd vochtabsorberend materiaal aangebracht bestaande uit hennepvezels of …. ‘Rendiermos’! Een heel klein microklimaatje als isolatie, fantastisch toch!

Misschien kan deze informatie een aanzet zijn tot het verbeteren en vooral het vereenvoudigen van de isolatieproblematiek bij woningen?

Met een warme groet,

Fetze

Noot: Ter plekke dubbelglas maken
Nog een optie is de Zweedse methode: ter plekke maakt het glasbedrijf dubbelglas. Met speciale apparatuur wordt 4 mm dik enkelglas (met warmtereflecterende coating) vastgekit aan de binnenkant van de bestaande ruit; een stalen afstandhouder zorgt voor 15 milimeter luchtspouw. Zo verandert bestaand enkel glas in dubbelglas met een isolatiewaarde die overeenkomt met HR glas of HR+ glas. Er is in Nederland een bedrijf dat deze techniek gebruikt: EC Glass.

2 opmerkingen:

  1. Fetze,

    Dat is zeer indrukwekkend!!

    Zijn er links naar dit soort traditionele Zweedse beglazing?
    Ik heb echt goed gezocht, maar alles wat ik vond is dat de Zweden massaal overschakelen naar high tech glas, driedubbel, met coating en argon of crypton vulling tussen de glas platen...

    Maar iets zegt me dat dit "boereverstand" klopt.
    Dank aan Willy om dit te publiceren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit is zeker een mysterie. Oudere beglazing doet dus ook prima zijn werk. Ook kende ik de techniek die je in deze blog benoemd niet. Weer wat geleerd, haha! Dankjewel voor de leuke en interessante blog.

    BeantwoordenVerwijderen